Nejprodávanější produkty

Co je lepek

Dříve než vysvětlíme co je lepek, je důležité se zmínit z čeho lepek vlastně pochází. Základním zdrojem lepku je mouka (v tomto případě nejběžnější mouka pšeničná, ječná nebo žitná). Pokud rozemeleme celá obilná zrna, mluvíme o celozrnné mouce. Naproti tomu běžně prodávaná bílá mouka hladká, polohrubá a hrubá obsahuje pouze rozemleté obilné jádro – bílek. Bílek je tvořen z větší části škroby a asi z 12% bílkovinami. A právě tato bílkovina je zdrojem lepku (glutenu). Ale i lepek je složeninou dalších dvou bílkovin. V případě pšenice jde o dvě bílkovinné části a sice gliadin a glutenin, u ječmene je lepek složen z hordeinu a gluteninů a u žita jde o směs sekalinu a gluteninů.

K snadnějšímu zapamatovaní obvykle stačí vědět, že hmotnostní obsah obilného lepku v bílkovině (např. pšeničného) je 50:50.

Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich.

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. U celiakie a alergie na lepek je bezlepková dieta jediný způsob, jak zabránit projevům nemoci. Dodržováním bezlepkové diety obyčejně v relativně krátké době tyto projevy vymizí. U Duhringovy dermatitidy je bezlepková dieta základní terapií. Pokud nestačí, bývá doplněna medikamenty. Reakce na zavedení bezlepkové diety může být pomalejší než u celiakie.

Pokud se po zavedení bezlepkové diety stav nezlepší, je nutné hledat další alergie. Někteří lidé jsou alergičtí na další potraviny, např. na sóju nebo brambory, které se při bezlepkové dietě používají ve vetší míře než obyčejně.

Celiake ani Duhringova dermatitida nejsou v současné době vyléčitelné. Bezlepkovou dietou odstraníme projevy těchto nemocí, ale samotnou nemoc nevyléčíme. Proto musíme bezlepkovou dietu dodržovat neustále.

Bezlepková dieta představuje úplné vyloučení lepku (glutenu) z potravy. Lepek je obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Je tedy nutné vyřadit veškeré potraviny, které jsou z těchto obilovin vyrobeny.

Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, amaranth, které je možné používat jako náhradu za potraviny obsahující lepek

Dodržování bezlepkové diety se zpočátku zdá velice náročné. Jen díky bezlepkové dietě je možné zabránit projevům nemocí způsobených nesnášenlivos­tí lepku.

Zakázané potraviny:

  • Pšenice (včetně špaldy), ječmen, žito, žitovec (triticale), oves a veškeré výrobky, které je obsahují:
  • Výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky
  • Vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
  • Rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)

Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek. U takových potravin je třeba sledovat složení.

  • Polévky, omáčky
  • Kečupy, majonézy, dresinky, sojová omáčka, dochucovadla
  • Uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa
  • Sojová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI)
  • Kypřící prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny

 

Okolo celiakie se šíří několik mýtů. Pojďme si vysvětlit, jak to tedy je.

Celiakie je celoživotní onemocnění, které vzniká na základě autoimunitního procesu, který poškozuje sliznici tlustého střeva. Ta se postupně vyhladí a je příčinou špatného vstřebávání živin ze střev.

Nejnápadnější projevy celiakie bývají u malých dětí: vzedmuté břicho, průjmy, zapáchající stolice, poruchy růstu. Nasazením bezlepkové diety příznaky pominuly a pozdější porušování diety nevedlo k průjmům. Vzniklo milné tvrzení, že celiakie je dětská nemoc, ze které se vyroste.

Celiakie vzniká u lidí, které k tomu mají genetickou dispozici a tito lidé konzumují lepek. Rozvine se celiakie, která má různé formy a má různé klinické projevy.

Rozvinutí nemoci

Celiakie vzniká u lidí, kteří k tomu mají genetickou dispozici a tito lidé konzumují lepek. Rozvine se celiakie, která má různé formy.

První dispozicí je tedy genetika. Druhým faktorem je lepek ve stravě a třetí jsou vlivy zevního prostředí. Vlivem zevního prostředí je autoimunitní onemocnění, které je spouštěčem. Někdy mohou být spouštěčem i viry rotavirového průjmu.

Jak je stará celiakie?

Celiakie není nemocí 21. století, nicméně dříve nebyla správně rozpoznána. První zmínky o této nemoci pocházejí již z období mezi dvěma světovými válkami. Po 2. světové válce byly rozpoznány souvislosti mezi lepkem a onemocněním a do 70.-80. let byly rozpoznávány pouze velmi nápadné formy - průjmy.

Celiakie a její formy

S rozvojem možností diagnostiky protilátek v krvi se dnes rozpoznávají i méně nápadné formy. Stoupá počet diagnostikovaných, stejně tak stoupá počet autoimunitních onemocnění.

Proti 70. létům jsme lépe vybaveni a velmi citlivé testy dokážou odhalit i nenápadné formy celiakie.

"Klasická forma celiakie" se vyznačuje průjmy, nadmutým břichem, u dětí můžeme pozorovat nápadný smutek.

"Neklasická celiakie" je častější a má více podob. Může postihovat kosti - děti špatně rostou, u dospělých se projevuje jako osteoporóza. Jedním z dalších projevů může být kůže - ekzém, který nemá klasická ložiska jako např. v podkolení, ale lokalizace může být kdekoliv na těle a pupínky vypadají jako vystouplé vodnaté puchýřky, které velmi svědí. Anémie je také jeden ze signálů celiakie. Pacient nereaguje na klasickou léčbu železem a dle studií bylo zjištěno, že až 20% dospělých anemických osob jsou celiatici. Do 5 % nerozpoznaných celiatiků se řadí i neplodné ženy, které po několika měsíční bezlepkové dietě bez problémů otěhotní.

Našli jste se v této kategorii? Vyzkoušejte www.bezlepkomanie.cz

 

Kojení jako prevence

Kojení, jako prevence proti celiakii , spolu se zaváděním lepku malým dětem okolo půl roku NEBYLA u sledovaných dětí prokázána spojitost ovlivňující projev celiakie.

Biopsie a děti

Jestliže má dítě výrazné projevy, prvním krokem jsou krevní odběry. V případě pozitivního výsledku je obezřetnost na místě a je vhodné testy opakovat z jiného vzorku krve. V případě opětovného potvrzení není nutné u dětí provádět biopsii. Což ovšem neplatí u dospělých a standardně se nediagnostikuje pouze dle pozitivních výsledků krve.

Oves a bezlepková dieta

95% osob trpící celiakií snáší oves. Nicméně v Čechách neexistuje oves, která by nebyla kontaminována lepkem.

Neceliakální citlivost na lepek

Tito lidé mají podobné příznaky, ale vyšetření jsou negativní. Je nutné vyloučit celiakii a je nutné najít alergii. Může se jednat o alergii na lepek, ale je otázkou, zda se jedná o lepek nebo o jiné součásti potravy.